niedziela, 2 maja 2010

Jaka herbata ?



Jaka herbata jest najlepsza
do hodowli grzyba Kombucha ?

W krajach Dalekiego Wschodu, skąd pochodzi ten cudowny grzyb, stosowano tylko zieloną herbatę. Rosja i Niemcy to kraje, w których stosuje się z kolei czarną herbatę.



Źrodlem tego najpopularniejszego na świecie napoju jest krzew Camellia sinensis.

Do hodowli Kombuchy możemy zatem użyć:



CZARNEJ HERBATY
Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii.


ZIELONEJ HERBATY
Powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników czarnej herbaty. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat.

Jeżeli jest to możliwe należy unikać herbaty w torebkach (o ile można to jeszcze nazwać herbatą).
Najlepiej stosować herbatę liściastą.


Zawsze najwięcej informacji znajdziesz na www.grzybkombucha.pl.tl