niedziela, 2 maja 2010

Czym słodzić ?



Czym słodzić herbatę ?

Herbata przeznaczona do fermentacji przez Kombuchę musi zostać posłodzona, w przeciwnym razie grzyb zginie z głodu i nie stworzy zdrowotnego napoju. Minimalna dawka cukru dla Kombuchy to 50 gramów na litr (gdy damy mniej cukru, grzyb będzie głodował).

Do słodzenia wywaru można użyć:

BIAŁEGO CUKRU
Nazywany "białą śmiercią", ale na szczęście Kombucha przetwarza go na kwas mlekowy i alkohol, tak więc nie ma obaw o jego negatywne działanie.


BRĄZOWEGO CUKRU
Nie działa tak dobrze jak biały (Kombucha trudniej go przetwarza), ale bez problemu można go użyć.


MIODU
Przy stosowaniu miodu bardzo istotne jest zachowanie stałej temperatury fermentacji 28*C. Herbata powinna być przechłodzona zanim dodamy do niej miodu aby zachować wszystkie enzymy które mogłaby zniszczyć wysoka temperatura. Minimalna ilość miodu to 4 łyżki stołowe na litr.

Zawsze najwięcej informacji znajdziesz na www.grzybkombucha.pl.tl