poniedziałek, 3 maja 2010

JAK HODOWAĆ ?



PRZEPIS NA HODOWLĘ

krok po kroku


Jeśli posiadasz już grzyba herbacianego Kombucha (nie wiesz skąd go zdobyć? Kliknij tu) możesz stworzyć własną, domową fabrykę zdrowotnego, orzeźwiającego napoju.

Potrzebne Ci do tego będą:

- 1 sztuka grzyba Kombucha,
- naczynie do fermentacji (najlepiej litrowy słoik),
- odrobina starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć),
- 1 łyżeczka / torebka herbaty,
- 800 ml wody,
- 100-125 g cukru,
- gaza do zabezpieczenia słoika,
- gumka recepturka.



1. ZAGOTUJ WODĘ I ZAPARZ HERBATĘ
Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Przelej herbatę do naczynia, w którym będzie prowadzona fermentacja.


2. WŁÓŻ GRZYBA DO HERBATY
Jasną stroną do góry, dolej starter (niekonieczne), i zabezpiecz słoik za pomocą gazy i gumki recepturki. Pozostaw całość na 8-12 dni. Napój jest dojrzały, gdy po poruszeniu słoja nie unoszą się bąbelki.


3. PRZEFILTRUJ DOJRZAŁY NAPÓJ
Przy pomocy filtra do kawy przefiltruj i przelej napój do butelki. Butelkę (nieszczelnie zamkniętą) umieść w lodówce. Grzyba umyj letnią wodą aby zmyć wszystkie skazy, oddziel nowego grzyba od starego i rozpocznij produkcję nowej porcji napoju.

Na tej stronie (poniżej) znajdziesz informacje o tym jakie naczynie wybrać, jaka herbata jest najlepsza do hodowania Kombuchy, czym ją słodzić, jaką wodę stosować i w jakiej temperaturze prowadzić fermentację.

Po więcej informacji wejdź na www.grzybkombucha.pl.tl