poniedziałek, 3 maja 2010

Historia Grzyba



Historia Kombuchy

Pochodzenie Kombuchy nie jest do końca znane. Wiadome jest jedno - stosowano ją już ponad 2000 lat temu. Fermentację prowadzili Chińczycy, Japończycy, Koreańczycy i Rosjanie.


Przez długi czas grzyb kombucha nie był nikomu znany, dopiero na początku XX wieku został ponownie odkryty na Kaukazie we wsi Karkasom przez japońską lekarkę, która przeprowadzała tam badania dotyczące długowieczności niektórych mieszkańców wsi. Znalazła tam wielu starych, nadzwyczajnie rześkich, krzepkich ludzi, których wiek sięgał powyżej 100 lat. Powodem dożycia tak wysokiego wieku przy zachowaniu pełnej witalności było spożywanie przez nich napoju z grzyba herbacianego. Lekarka ta zabrała grzyb do Japonii…




Kombucha to nie do końca grzyb, a raczej symbiotyczna kolonia drożdży i bakterii, czasami określana w języku naukowym jako porost.

Nazwa pochodzi prawdopodobnie od japońskiego słowa "kombu" oznaczającego brązową algę oraz "cha" oznaczającego herbatę.

Kombucha jest inaczej zwana grzybem herbacianym.